Başlığın 2. postunun devamıdır.
Gümrüğün alım istatistikleri ile devam edeceğim ama önce şu gümrük bölgeleri ve rotasyon konusuna bir girmek istiyorum. Öncelikle şunu belirteyim yazacaklarım muayene ve muhafaza kısmını kapsıyor. İl ticaret müdürlüğünde çalışan bir memur veya tasişe bağlı döner sermaye memurunu kapsamaz.
Dün de yazdığım gibi gümrük 5 bölgeye ayrılmış durumda. Eskiden 7 bölgeye bölünmüştü ilerde de rotasyonun az olması, farklılıkların azaltılması vs gibi nedenlerle 3 bölgeye inebileceği söyleniyor. Ama biz mevcut durumu ele alalım.
1.BÖLGE Bursa, İnegöl(Bursa), Bandırma(Balıkesir), Eskişehir, Yalova, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Çorlu(Tekirdağ), Çerkezköy(Tekirdağ), Çanakkale, Biga(Çanakkale), İzmir.
2.BÖLGE Ankara, Kayseri, Konya, Kırıkkale, Bodrum(Muğla), Milas(Muğla), Edirne, Hatay, Mersin, Adana, Yumurtalık(Adana), Dikili(İzmir), Çeşme(İzmir), Aydın, Kuşadası(Aydın), Manisa, Denizli, Sakarya, Ereğli(Zonguldak)
3.BÖLGE Aksaray, Karaman, Ürgüp(Nevşehir), Antalya, Kemer(Antalya), Alanya(Antalya), Dalaman(Muğla), Datça(Muğla), Fethiye(Muğla), Marmaris(Muğla), Ayvalık(Balıkesir), Marmara Adası(Balıkesir), Uzunköprü(Edirne), İpsala(Edirne), Hamzabeyli(Edirne), Dereköy(Kırklareli), Gaziantep, Alaşehir(Manisa), Antakya, Uşak, Zonguldak, İncirlik(Adana), Ordu, Ünye(Ordu), Samsun, Çarşamba(Samsun), Taşucu(Mersin)
4.BÖLGE Kaş(Antalya), Finike(Antalya), Isparta, Mardin, Batman, Şanlıurfa, Yayladağı(Hatay), Islahiye(Gaziantep), Afyon, Bartın, Karabük, Malatya, Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş, Sinop, Çorum, İnebolu(Kastamonu), Gökçeada(Çanakkale), Bozcaada(Çanakkale), Trabzon, Rize, Giresun, Hopa(Artvin), Sarp(Artvin), Kars, Erzurum.
5.BÖLGE Akçakale(Şanlıurfa),Ceylanpınar(Şanlıurfa), Mürşitpınar(Şanlıurfa), Öncüpınar(Kilis), Çobanbey(Kilis),Karkamış(Gaziantep), Cilvegözü(Hatay), Van, Kapıköy(Van), Aktaş(Ardahan), Türkgözü(Ardahan), Akyaka(Kars), Dilucu(Iğdır), Borualan(Iğdır), Doğubeyazıt(Ağrı), Gürbulak(Ağrı), Esendere(Hakkari), Yüksekova(Hakkari), Nusaybin(Mardin), Habur(Şırnak), Şırnak, Diyarbakır.
Bölgeler böyle mevcut halde. Bakanlık bölge belirlemesinde her ne kadar ulaşım, ekonomik ve sosyo kültürel durumu dikkate aldık dese de aynı bölgedeki kentler arasında ciddi dengesizlikler var. Kaş 4. bölgede olmasına rağmen Kemer'in 3. bölgede olması, Finike ile Kars'ın, Datça ile Gaziantep'in aynı bölümde olması gibi. Bölge sayısı düştükçe bu sıkıntı artar tahminimce.
Peki bölgelerin ne özelliği var? Neye göre bu bölgelere gidiyoruz? Ne kadar kalıyoruz?
Her bölgenin belli hizmet süreleri var ve bu hizmet süreleri bitince diğer bölgelere açılan kadrolara göre tercih yapılabiliyor. Şu an için
1. Bölge 8 Yıl
2. Bölge 7 Yıl
3. Bölge 6 Yıl
4. Bölge 4 Yıl
5. Bölge 3 Yıl şeklinde hizmet süreleri var.
Yani emekli olana kadar 5 bölgeyi de gezersiniz bir yönetmelik değişikliği olmazsa. İlk atama artık kura usulü yapılıyor. Atandığınız yerde zorunlu süreniz bitince çalıştığınız bölge dışındaki bölgelere tercihlerinizi yaparsınız. Yalnız 5. bölgenin 2 tane istisnası var bu konuda. 1.si eğer 5. bölgedeyseniz 3 yılı doldurduktan sonra isterseniz, bir 3 yıl daha kalma şansınız var. 2. si, 5. bölgede tayin istemek için 3. yılı beklemenize gerek yok. 2. yılın sonunda -kalan 1 senenizi daha sonra tamamlamak kaydıyla- tayin isteyebilirsiniz. Diğer bölgelerde de hizmetinizi 2'ye bölebilirsiniz. Örneğin 3. bölge için 3+3 yıl şeklinde.
Tayin konusunda tercihlerinizde puantaj sistemi vardır. 5. bölgede çalışan biri istediği yere rahatlıkla tayin olabilirken, 1. bölgeyi bitiren kişi %99 5. bölgeye gidecektir 2. seferinde. Örneğin 5. bölgede çalışan biri 3 sene sonunda çalıştığı ile göre 54-60 arası katsayı puanı alır buna öğrenim ve çalışma sürelerinin eklenmesiyle hizmet puanı oluşur tercihini yapar. Oysa 1. bölgede 8 yıl görev yapan birisi 8-12 puan arası bir katsayı ile tercih yapar. Tayin istekleri personel eksikleri/fazlalıkları Ocak ayında bildirildiği için ilana çıkılma tarihi de Şubat olabilir diye kendi fikrimi de iliştireyim buraya.