IRAK'A 5 YENİ SINIR KAPISI GELİYOR
İkisi Hakkari'de; Üzümlü ve Derecik gümrük kapıları. Üç tane de Şırnak'ta; Gülyazı, Aktepe ve Ovaköy. Irak ile biz 5 tane gümrük kapısı açma noktasında çalışmaları sürdürüyoruz.
Türkiye-Irak arasında yeni sınır kapısı açılmasının gündemde olup olmadığına yönelik soruya karşılık Yazıcı, 2-3 senedir Irak ile yeni sınır kapısı açmaya yönelik çalışma yaptıklarını belirtti. Yazıcı, şöyle devam etti:
"Bunlardan ikisi Hakkari'de; Üzümlü ve Derecik gümrük kapıları. Üç tane de Şırnak'ta; Gülyazı, Aktepe ve Ovaköy. Irak ile biz 5 tane gümrük kapısı açma noktasında çalışmaları sürdürüyoruz. Hatta biz bu kapıların açılmasıyla ilgili iç hukuk prosedürlerini gerçekleştirmişiz. Bir yerin gümrük kapısı ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı gerekli. Bu beşini Bakanlar Kurulu Kararı ile gümrük kapısı ilan etmişiz. Resmi Gazete'de yayımlanmış. Bir protokol parafe etmişiz. Bunu anlaşmaya dönüştüreceğiz ki kapılarımızı resmen yapmaya başlayalım. Bu kapılardan 3 tanesi bizim bildiğimiz anlamda bir gümrük kapısı olmaya müsait değil. Bunlar Üzümlü, Devecik ve Gülyazı. Bunlar sınır ticaret merkezi şeklinde faaliyet icra edebilecek gümrük kapılarıdır. Ama Ovaköy ve Aktepe tam gümrük kapısı. Bunlardan birisinde ortak bir lojistik merkezi de kurulabilir. Müzakerelerimizde bunları konuştuk Irak ile.
Irak ile 2-3 yıldır üzerinde durduğumuz, başaramadığımız Habur üzerinde geçişi sağlayacak üçüncü bir köprünün yapılması. Bu köprünün yerinin belirlenmesi noktasında iki ülke heyetlerinin çalışmaları olmuş, bir mutabakat var. Ama bu köprünün bir ayağı Irak'ın bölgesel yönetim bölgesinde olması nedeniyle yapımı konusunda merkezi hükümetin bir iradesi olması veya bölgesel yönetimi bu konuda yetkilendirmesi lazım."
Yakın zamana kadar başarılı olamadıkları bu konuda yeni bir formül üzerinde durduklarını belirten Yazıcı, mevcut köprünün genişletilmesi için Dışişleri Bakanlığına ısrar ettiklerini anlattı. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na konuyu hatırlattığını kaydeden Yazıcı, "O da görüşmüş. Onay verecekler. Ben dün büyükelçiye de söyledim, böyle gelip gitmek iyi, gelin gidin ama iş görelim, bunu lütfen takip edin, diye. Sanırım yakında bir heyet geliyor. O heyete bu tür anlaşmaları imzalama yetkisi verilebileceğini ifade etti. Onun da gerçekleşmesi halinde biz bu kapılarla, bu köprüyle ilgili icraata başlar hale geleceğiz" şeklinde konuştu.
Köprünün maliyetinin sorulması üzerine de Yazıcı, "30 milyon, 40 milyon, 50 milyon. Çok önemli bir şey değil. Yarısını onlar öder, yarısını biz öderiz. İş dünyasına bile ödetiriz onu. Parası da hazır Ulaştırma Bakanlığında. Enerji sektörüne de söylesek öderler, yaparlar" dedi.